ΨΑΡΕΜΑΤΑ (Μπομπάρδες & Καλαμαριέρες) Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 11 Φεβρουάριος 2009 00:00
There are no translations available.


Όλα ξεκίνησαν τυχαία...
Είχα την πληροφορία ότι στον Κορινθιακό κόλπο Σαράντη, έχουν γυαλώσει λίγα καλαμάρια, σε αντίθεση με τα πολλά και μεγάλα θράψαλα που έχουν όλο το χρόνο στα βαθιά και γεμάτα χαράδες, νερά της περιοχής. Φτάνοντας λοιπόν στο μικρό λιμενοβραχίονα του αλιευτικού καταφυγίου της περιοχής, με τα πεντακάθαρα και διαυγή νερά, αρμάτωσα ένα καλάμι spinning 2,70 και action 5-20gr, με πετονιά καλής ποιότητας, που κατά καιρούς μου έχει δώσει αρκετά καλαμάρια και σουπιές από την παραλία. Με μια στριφταροπαραμάνα πέρασα την πιο χρωματιστή καλαμαριέρα (DTD), από όσες είχα πάρει μαζί μου για να ελέγξω και από κοντά την πλεύση τους. Έκπληκτος παρατήρησα την καλαμαριέρα μου να επιπλέει με ιδιαίτερα καλή κίνηση ευθυγραμμισμένη και να ανταποκρίνεται στα πολύ μικρά τινάγματα του καλαμιού αλλά ακόμα και στο πιο ελαφρύ ρεύμα του λιμανιού. Η μανιώδης επιθυμία μου να την ψαρέψω, με παρακινούσε να βρω τρόπο ώστε να τη δουλέψω κοντά στο βυθό με ένα μολύβι περαστό και ένα παράμαλλο περίπου ένα μέτρο. Πολύ γρήγορα απέρριψα τα κλασικά μολύβια (αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι ο βυθός είχε πολλαπλά βαθουλώματα) και κατέληξα σε μια μπομπάρδα ελαφριάς βύθισης 40 γρ. με χρόνο καθόδου 2 λεπτά τα 10 μέτρα. Το καλάμι που χρησιμοποίησα ήταν ένα μουρμουροκάλαμο με CW 20-100gr και το συνόδευσα με ένα μηχανάκι εξοπλισμένο με νήμα διαμέτρου 0,10mm και αντοχή 5kg. Το νήμα που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη αντοχή και από το γεγονός ότι δεν ρουφάει νερό βγαίνοντας σχεδόν στεγνό στο μάζεμα ήταν μάλλον η εγγύηση για πολλές βολές, χωρίς σκαλώματα. Τελικά, για να ανακεφαλαιώσω, παραθέτω τα ακόλουθα επιγραμματικά: w καλαμαριέρα επιπλέουσα w μπομπάρδα ελεγχόμενης καθόδου w νήμα λεπτό για μάνα, χωρίς ελαστικότητα και επιπλέον w καλάμι ικανό να πετάξει μακριά το μικρό βάρος της αρματωσιάς Δυστυχώς το μόνο που μου έλειπε ήταν το illuminor της Antiche pasture με γεύση γαρίδα, που είναι και το αγαπημένο φαγητό των καλαμαριών που γυαλώνουν στα λιμάνια. Η ελαφριά φωσφορίζουσα γεύση γαρίδας που απελευθερώνεται στο ρεύμα σαν κύμα θα ήταν ένα ακόμα από τα όπλα που θα έκαναν την καλαμαριέρα μου ακαταμάχητη. Μέχρι να οργανώσω όλα αυτά, ο ήλιος έδυε στην αριστερή πλευρά του κόλπου που σχηματίζει ένα μεγάλο φιορδ, με ψηλούς απότομους λόφους, καθώς το ημίφως έπεφτε μαζί με την παγωνιά του ελικώνα στο νερό. Παράλληλα, δοκιμάζοντας την καλαμαριέρα μου μπροστά στο νερό βεβαιώθηκα πως το σκεπτικό μου ήταν σωστό. Η μπομπάρδα μου κατέβηκε γλυκά στο βυθό κάνοντας μια όμορφη αργή παραβολική κίνηση και ακολούθησε η καλαμαριέρα κολυμπώντας ήρεμα, αφήνοντας πίσω της μια ευδιάκριτη γραμμή φωσφόρου. Στα απότομα τινάγματά μου η μπομπάρδα σηκώθηκε κάνοντας μια παραβολική κίνηση προς τον αφρό, η καλαμαριέρα ακολούθησε αμέσως για μερικά μέτρα σαν τρομαγμένη. Όταν σταμάτησα το τράβηγμα η μπομπάρδα έκατσε με το βαρύ μέρος της όρθια στο βυθό, ενώ η καλαμαριέρα ξαναγύρισε στην αρχική της θέση 1,5μ. πάνω από τον κακοτράχαλο βυθό και αιωρείτο ήρεμα. Έπειτα, χωρίς να χάσω χρόνο και αφού συμπλήρωσα με το illuminor, που σημειωτέον κράταγε πάνω στο μεταξωτό πανί της καλαμαριέρας τουλάχιστον για δυο πετάγματα, έριξα από την άκρη του φάρου προς το άνοιγμα του κόλπου που ο βυθός είναι 10-12 μέτρα με άμμο, πέτρες και φύκια, από όπου περίμενα να γυαλώσουν πρώτα τα καλαμάρια. Μέσα στο λιμάνι ο γόνος έτρεχε να γλιτώσει από τα διάφορα κυνηγόψαρα και ο θόρυβος που έκαναν ήταν μια εγγύηση ότι αν υπήρχαν στην περιοχή καλαμάρια θα χτυπούσαν στο ψαράκι μου. Έριξα χωρίς να βάλω πολύ δύναμη στο καλάμι, θέλοντας να βεβαιωθώ πως η αρματωσιά μου θα ξετυλιχτεί όμορφα, καθώς επίσης πως η σχέση βάρους της καλαμαριέρεας με τη μπομπάρδα των 40γρ. ήταν σωστή. Λίγο αργότερα άλλαξα μπομπάρδα και έβαλα μια 30γρ. ώστε στο πέταγμα η καλαμαριέρα να μην έχει μεγάλη διαφορά βάρους από τη μπομπάρδα, όπως επίσης και την τάση να γυρίζει προς τα πίσω και να διπλώνει στη μάνα του καλαμιού μου. Ουσιαστικά, για να λύσω αυτό το πρόβλημα τελειωτικά, πέρασα ένα φωσφοριζέ μακαρόνι περίπου 15 εκ. στο παράμαλλο της καλαμαριέρας και ύστερα το σφήνωσα στο στριφτάρι μου. Δεν άφησα άλλο χρόνο να χαθεί, έκλεισα τα φρένα του μηχανισμού μου γιατί τα καλαμάρια και οι σουπιές θέλουν γερό κάρφωμα και σταθερή έλξη, ώστε να μην ξαγκιστρώνονται στα απότομα τραβήγματα που κάνουν από την αντίσταση του δολώματός μας, εκτοξεύοντας ποσότητες νερού από το φυσητήρα τους. Ο ήλιος είχε ήδη χαθεί πίσω από τα βουνά και έτοιμος πλέον έριξα με δύναμη στο άνοιγμα του λιμανιού. Άφησα λίγο νήμα ώστε να δώσω στη μπομπάρδα μου το χρόνο να κατέβει στο βυθό και με ένα απότομο τίναγμα του καλαμιού διόρθωσα τυχόν άπλωμα του παράμαλλου. Ύστερα, έδωσα πάλι λίγα μπόσικα και στην προσπάθειά μου να τεντώσω λίγο το νήμα μου ένιωσα το βουβό βάρος του καλαμαριού που στα πρώτα δευτερόλεπτα μοιάζει με σκαρφάλωμα. Σήκωσα όρθια τη μύτη του καλαμιού μου, κάρφωσα σιγά αλλά σταθερά. Ουσιαστικά, η μεγάλη παραβολή του καλαμιού βοήθησε να σιγουρέψω το αγκίστρωμα και ξεκίνησα το αργό και σταθερό μάζεμα. Το βάρος του ήταν αρκετά μεγάλο ώστε να μην διακινδυνεύσω να το ξενερίσω γρήγορα και αρχίσει να ξεφυσά και να στρίβει με μεγάλη πιθανότητα να σκίσει κάποιο πλοκάμι του και να ξαγκιστρωθεί. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι ότι όταν δεν είναι πολύ δελεαστικό το δόλωμά μας, τα καλαμάρια το περιεργάζονται με τα δυο μακριά πλοκάμια τους με αποτέλεσμα να πιάνονται επιπόλαια από την πέτσα ή από τις βεντούζες και να ξεψαρίζουν στο τράβηγμα. Διαφορετικά, μερικά δευτερόλεπτα είναι αρκετός χρόνος ώστε να το φέρει στο στόμα του και να αγκιστρωθεί από δύο τρία πιο χοντρά και σκληρά πλοκάμια. Σε πολύ λίγο χρόνο το καλαμάρι άρχισε να πλησιάζει σταθερά στα βράχια του λιμενοβραχίονα και να διακρίνεται το διάφανο κόκκινο χρώμα του, κατέβασα προσεκτικά τη μύτη του καλαμιού προς το νερό και πήρα βαθιά ανάσα για το τελευταίο και πιο σημαντικό μέρος της επιχείρησης «καλαμάρι». Η πιθανότητα να βάλω απόχη ήταν πολύ μικρή, έτσι η μόνη επιλογή που είχα ήταν όταν το καλαμάρι έφτανε σε απόσταση από την ακτή, να το σηκώσω με μια κίνηση, υπολογίζοντας την παραβολή του καλαμιού να σηκώσω λίγο τη μούρη του έξω από την επιφάνεια το νερού ώστε να φτύσει περισσότερο νερό που είχε μέσα στη φούσκα του και να ελαφρύνει. Αμέσως μετά με μια ελαφριά σταθερή κίνηση το σήκωσα έξω από το νερό και το ακούμπησα στον πρώτο βράχο. Σε πολύ λίγο χρόνο ένα όμορφο καλαμάρι ξεφύσαγε πάνω στο λείο βράχο. Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία αυτή μέσα σε μια ώρα, άλλα 4 καλαμάρια, το ένα αρκετά μεγάλο (για γεμιστό με τυριά), έμπαιναν στην ψαροσακούλα μου. Ο παγωμένος αέρας που κατέβαινε από τον ελικώνα και η υγρασία που έχει η περιοχή λόγων των γλυκών νερών που χύνονταν στο λιμάνι, έκαναν την παραμονή επώδυνη και η συνέχεια επιβεβλημένη. Ταβερνάκι του Γκανά στα Χόστια, τζάκι, καλό κρασί και καλαμάρια στα κάρβουνα σχεδόν ακαθάριστα και ελαφρά ψημένα...
Ο πιο γλυκός μεζές που είχα φάει μέχρι τότε!

Μετάξι... για καλαμάρια

Πήρα λοιπόν μια σειρά καλαμαριέρες (από τις καλύτερες μάρκες της αγοράς) και μαζί τους κάποιες καινούργιες κροατικές, με καλής ποιότητας ανοξείδωτες ακίδες, δίχρωμες, ντυμένες με ζωικό μετάξι, που η συμπεριφορά τους στα καλαμάρια από τη βάρκα ήταν πολύ καλή. Εκεί πίστεψα ότι τα καλαμάρια αναγνωρίζουν μάλλον το ζωικό του πανιού που ήταν επενδεδυμένες, αφού και να «ξαγκιστρώνονταν», ορμούσαν αστραπιαία και την ξανάρπαζαν κόβοντας ένα κομμάτι από το μεταξωτό πανί από τη λαιμαργία τους. Το τελευταίο και ίσως και μεγλαύτερο πλεονέκτημά τους είναι η δυνατότητα να αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη φωτεινότητα κάθε φορά που μπαίνουν στο νερό. Μια ακόμα τυχαία ανακάλυψη είναι ότι το γαλάζιο φως που βγάζουν ορισμένα μπρελόκ «led» ερεθίζουν πιο πολύ το φώσφορο αυτής της καλαμαριέρας και έχει διπλάσια απόδοση και αντοχή. Δοκιμάστε το!

 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.